Συστήματα – πυραμίδα: Ευκαιρία ή απάτη;

0
342

 

Πως λειτουργούν οι εταιρείες πυραμίδες

Το αποκαλυπτικό άρθρο της Ειρήνης Στρατάκη Συμβούλου Σταδιοδρομίας στο ΣΔΕ Αγίου Νικολάου και Παιδαγωγού MSc στο Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Κρήτης, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών τύπου πυραμίδας και τις προοπτικές ή τις επιπτώσεις που έχουν σε έναν νεοεισερχόμενο στο χώρο.

Της Ειρήνης Στρατάκη

Σίγουρα λίγοι είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει τις επιχειρήσεις – πυραμίδα. Πρόκειται για επιχειρήσεις που, όπως φανερώνει και η ονομασία τους, ακολουθούν τη δομή της πυραμίδας, όπου μέσα από την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών τα κατώτερα στελέχη των εν λόγω επιχειρήσεων κερδίζουν κάποια μικροποσά ενώ ένα ποσόστό από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν περιέρχεται σε όσους βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της επιχείρησης – πυραμίδας.

Σε ένα κατάστημα ή σε ένα γραφείο παροχής υπηρεσιών ο δυνητικός πελάτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, να ελέγξει την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που προτίθεται να αγοράσει, να συζητήσει με τον πωλητή, να κρίνει αν η σχέση προϊόντας και τιμής τον ικανοποιεί και τέλος να αποφασίσει αβίαστα αν θα το αγοράσει ή όχι, χωρίς να έχει ιδιαίτερες δεσμεύσεις. Αντίθετα, σε ένα σύστημα – πυραμίδα, τα μέλη που ανήκουν σε κατώτερα επίπεδα, δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν κατά πόσο θα τους ικανοποιήσουν τα προϊόντα πριν την αγορά τους, έχουν μικρά περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν ενώ έχουν αρκετές οικονομικές και μη δεσμεύσεις για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην εταιρία.

Συνήθως τα κατώτερα στην ιεραρχία μέλη αυτών των επιχειρήσεων δίνουν ένα μέρος από το εισόδημα τους για να αγοράσουν τα προϊόντα που πουλάει η επιχείρηση (τα οποία ενδεχομένως δεν τα έχουν ανάγκη εκείνη την περίοδο ή μπορούν να τα βρουν στο εμπόριο πολύ πιο οικονομικά) και με την προοπτική του εύκολου κέρδους προσπαθούν να προσεγγίσουν νέα μέλη και να τους εγγράψουν ώστε να κερδίσουν με τη σειρά τους ποσοστά από τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν οι νέοι εγγεγραμμένοι.

Ουσιαστικά, οι εγγεγραμμένοι των συστημάτων – πυραμίδα πατρονάρονται από αυτούς που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα και γίνονται ιδιαίτερα φορτικοί απέναντι σε φίλους και γνωστούς προκειμένου να τους πείσουν ότι δεν πρέπει να χάσουν την «ευκαιρία» να αποτελέσουν κομμάτι αυτού του συστήματος, που κατά τη γνώμη τους, είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο (για ποιούς άραγε;) και ανοίγει τους ορίζοντες για την προσωπική επιχειρηματική τους δράση.

Η υπόσχεση του εύκολου κέρδους, γλυκό δόλωμα που χρησιμοποιείται για να πείσουν τα υποψήφια θύματα τους, κάνει πολλούς να πέφτουν στην παγίδα, να πληρώνουν για να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες που τους είναι εντελώς άχρηστα ενώ συγχρόνως επιδίδονται σε έναν αγώνα προσέλκυσης νέων αγοραστών- θυμάτων, που συνήθως ανήκουν στον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο. Αποκορύφωμα του θράσους που διακρίνει πολλά στελέχη τέτοιου είδους επιχειρηματικών (στην πραγματικότητα, παραπλανητικών) δράσεων είναι η δημοσίευση αγγελιών σε διάφορες εφημερίδες, που με ένα καθαρά αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον ανυποψίαστων αναγνωστών, ο οποίοι συνήθως βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, αναζητούν εργασία ή ένα επιπλέον εισόδημα και είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε δηλώσεις περί αύξησης κερδών και οικονομικών ευκαιριών.

Οι επιχειρήσεις- πυραμίδα δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον ελληνικό χώρο. Με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης θα περίμενει ίσως κάποιος ότι η απήχηση τους θα είχε περιοριστεί, καθώς ο έλληνας εργαζόμενος είναι πλέον πολύ φειδωλός στα χρήματα που ξοδεύει για τις καθημερινές του ανάγκες. Εντούτοις, οι επιχειρήσεις – πυραμίδα εξακολουθούν να διατυμπανίζουν τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν σε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και βρίσκουν εύκολα ανταπόκριση σε ανθρώπους που παραπαίουν ανάμεσα στη μείωση των εσόδων τους και στην καλπάζουσα αύξηση των εξόδων που πρέπει να επωμιστούν σε καθημερινή βάση.

Θα πρέπει επομένως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις φωνές των σειρήνων που ονομάζονται επιχειρήσεις – πυραμίδες και να μην παρασυρόμαστε από εντυπωσιακά αλλά –  δυστυχώς – άνευ ουσίας λόγια που εκμεταλλεύονται την επιθυμία του ανθρώπου να εξασφαλίσει ένα άνετο μέλλον χωρίς κόπο και θυσίες και τον προτρέπουν να κυνηγάει χείμαιρες και ανέφικτους στόχους.

CretePlus.gr